Svelobne kupole

Svetlobne kupole so sestavni del sodobne arhitekture. Preverite njihove lastnosti in prednosti.

Prednosti in lastnosti svetlobnih kupol:

  • Dolga življenjska doba zaradi visoke odpornosti materialov na vremenske vplive
  • Visoka svetlobna prepustnost
  • Odlična toplotna izolacija
  • Dobro prezračevanje prostorov
  • Odvod dima in toplote v primeru požara

Svetlobne kupole so izdelane iz akrila (PMMA) ali polikarbonata v prozorni ali opalni barvi in so lahko enoslojne, dvoslojne, troslojne ali štirislojne.

 

 

Heatstop – svetlobne kupole (IRR)

Prednost Heatstop (IRR) svetlobnih kupol pride do izraza predvsem pri večslojni kupolah. V kombinaciji z zunanjo lusko iz Heatstop (IRR) plošč ter notranjo lusko v opal ali prozorni izvedbi se zmanjša prehod sončne energije za polovico. 

 

 

Polikarbonatne svetlobne kupole

Kupole v kombinaciji z zunanjo lusko iz polikarbonata imajo veliko udarno trdnost in so praktično nezlomljive. Akrila luska (PMMA) ima 10 x večjo udarno trdnost, kot steklo enake debeline, medtem, ko ima polikarbonatna luska 250 x večjo udarno trdnost, kot steklo enake debeline.

 

 

Nastavni venci

Izdelani so iz poliestra, kateri je ojačan s steklenimi vlakni. Notranjost je napolnjena s trdo poliuretansko peno, katera služi kot toplotna izolacija. Venec se pritrdi na streho s pomočjo prirobnice širine 15 cm. Notranja stena venca je bela in gladka, zunanja stena ima ustrezno zaščito proti vremenskim vplivom. Toplotna prehodnost standardnega poliesterskega venca je 1,1 W/m2K. 

Poleg poliesterskih vencev se lahko uporabi tudi kovinske nastavne vence, kateri so dobavljivi s toplotno izolacijo ali brez. Dimenzije so enake kot pri poliesterskih nastavnih vencih.

 

 

H-PVC okvirji za odpiranje

Okvirji so izdelani iz H-PVC profila bele barve, kateri ima koekstrudirano tesnilo. Okvirji so v notranjosti ojačani z železnimi profili.

 

NAČINI ODPIRANJ SVETLOBNIH KUPOL

1 ROČNO
Prezračevanje, izhod na streho

 

2 ELEKTRIČNO ALI PNEVMATSKO PREZRAČEVANJE
Prezračevanje s pomočjo elektromotorja ali pnevmatskega cilindra. Standardna višina odpiranje je 300 mm, mogoče si tudi druge višine odpiranja. Ob vgradnji senzorja se kupole avtomatsko zaprejo v primeru dežja ali močnega vetra

 

3 ODVOD DIMA IN TOPLOTE – samodejno odpiranje za odvod dima in toplote po EN 12101-2:2003
Samodejno proženje pri povečani temperaturi preko temperaturne ampule ali preko požarne centrale.